Lifestyle

Kuinka säästää ruokakuluissa?

Ruokakulut ovat usein perheen yksi suurimmista kuukausittaisista kuluista. Esimerkiksi meillä kolmihenkisessä perheessä ruokakulut ovat kuukausittain useita satoja euroja. Tämän vuoden aikana hurjana olleen inflaation myötä, on ruuan hinnan nousu entisestään nostanut myös ruokaan kuukausittain kuluvan rahan määrää. Tähän artikkeliin olemme keränneet muutamia vinkkejä, jotka olemme itse havainneet hyviksi keinoiksi hillitä ruokaan kuluvaa rahan menoa.

Suunnittele etukäteen ja pyri ostamaan viikon ruuat kerralla

Suunnittele seuraavan viikon ruuat hyvissä ajoin ennen kaupassa käyntiä. Hyvä tapa on keräillä ajatuksia paperille pitkin viikkoa ja koota näistä tulevien päivien ruokalista esimerkiksi jääkaapin oveen. Suosi ruokia suunnitellessasi kausituotteita. Esimerkiksi tuoreet kotimaiset vihannekset ovat kesällä huomattavasti halvempia kuin talvella. Vältä myös einesten ostamista. Nämä ovat usein suunniteltu vain yhden tai kahden hengen annoksiksi. Tekemällä itse isomman määrän ruokaa kerralla, esimerkiksi kahden päivän ajalle sisältäen lounaan ja päivällisen, säästää tämä huomattavasti rahaa verrattuna siihen, että ostaisi joka aterialle valmiin eines aterian.

Kokoa ennen kauppaan menoa kauppalista tulevien päivien ruokalistan mukaisesti. Tämä auttaa välttämään heräteostoksia kaupassa, sekä hetken mieliteosta tehtävien epäterveellisten ruokien ostamista. Samalla helpotat kaupassa käyntiä ja säästät aikaa.

Hyvä tapa on myös luoda itselle tai perheelle realistinen kuukausi tai viikko budjetti ruokaa varten. Mikäli ruokabudjetti on viikossa vaikkapa 120 euroa, voit koota kauppalistan käyttämällä ruokakauppojen verkkokauppoja hyödyksesi. Näin näet saman tien kuinka paljon ostokset tulevat suunnilleen maksamaan. Mikäli summa ylittää viikkobudjetin, on tässä vaiheessa jo helppo karsia tuotteista pois sellaisia mitkä eivät ole välttämättömiä.

Pidä kirjaa kotona olevista kuiva-aineista ja pakasteista

Usein kuivakaappeihin ja pakastimiin säilötyt ruoka-ainekset saattavat unohtua ja kauppaan mennessä tai ruokia suunniteltaessa ei muisteta mitä näistä löytyy. Pitämällä kirjaa jo olemassa olevista ruoka-aineksista, voit hyödyntää näitä ja näiden ostaminen turhaan vältetään.

Aina ei välttämättä edes tarvitse lähteä kauppaan ostamaan lisää ruokaa. Hyödyntämällä jo olemassa olevia ruokavarastoja voidaan luoda maittavia aterioita. Meillä esimerkiksi pyritään tekemään vähintään yksi ruoka kuukaudessa niin, että käytämme ainoastaan jo olemassa olevia aineksia.

Käy kaupassa useammin kuin kerran viikossa vain tarvittaessa

Kuten aikaisemmin kerroimme, voidaan usein kuiva-ainekaapista tai pakastimesta löytyvistä aineksista luoda aterioita, mikäli viikolle suunnitellut ruuat on jo käytetty ennen seuraavaa suunniteltua kauppareissua. Joskus on kuitenkin rehellisesti se tilanne, että olemassa olevista ruoka-aineksista ei enää yksinkertaisesti keksi mitä voisi tehdä. Tällöin voi tulla aiheelliseksi käydä kaupasta hakemassa esimerkiksi jauhelihaa, jotta ruuan saisi tehtyä. Pyri kuitenkin näissä tilanteissa ostamaan vain tämä vaadittava raaka-aines. Ainakin meillä olemme todenneet, että tällöin usein tulee ostettua jotain ylimääräistä ja turhaan. Mitä useammin kaupassa käy, sitä useammin altistuu kaupoissa olevalle mainonnalle ja tekee heräteostoksia. Tämä saattaa nostaa helposti kuukaudessa ruokalaskua useilla kympeillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *