Paras turvaistuin taaperolle
Lifestyle

Kuinka valita uusi turvaistuin taaperolle: Lasten turvaistuimen valinta kannattaa tehdä ennen kaikkea turvallisuus edellä

Tämä turvaistuin artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Turvaistuin lapselle on yksi tärkeimmistä hankinnoista, joita vanhemmat tekevät lapsen syntymän jälkeen. Turvaistuin on lapsen ensimmäinen suojamuuri tiellä liikuttaessa, ja sen tulee olla turvallinen, mukava ja helppokäyttöinen. Mutta kuinka valita paras lasten turvaistuin taaperolle? Tämä kysymys on ollut mielessämme hiljattain, koska meidän pienestä vauvastamme on kasvanut yhtäkkiä taapero, joka on aloittanut päiväkodin. Tämän myötä lapsen kuljettamisen tarve autolla on lisääntynyt huomattavasti. Meillä on ollut aikaisemminkin kaksi autoa, mutta vain yksi turvaistuin. Tämä ei ole ollut ongelma, koska toinen meistä on ollut kotona lapsen kanssa ja olemme tällä tavalla voineet helposti suunnitella liikkumistamme. Nyt kun käymme molemmat jälleen töissä ja päiväkotiin aamulla vieminen, sekä sieltä iltapäivällä noutaminen vaativat hetkittäin meidän molempien vanhempien liikkumista autoilla eri aikaan, on meidän käytännössä pakko miettiä myös toisen turvaistuimen hankintaa. Kirjoitimme tämän artikkelin keräämällä tärkeitä näkökohtia, joita me pohdimme ennen päätöksen tekoa.

Huomioi turvaistuinta valitessasi lapsen ikä, paino ja koko osto hetkellä

Ensimmäinen askel on valita turvaistuin, joka sopii lapsesi ikään, painoon ja kokoon. Turvaistuimet jaetaan yleisesti kolmeen pääluokkaan: *turvakaukalo vastasyntyneelle, *turvaistuin taaperolle ja *turvavyöistuin kouluikäisille. Valitse aina istuin, joka on suunniteltu vastaamaan lapsesi tarpeita tällä hetkellä. Muista myös tarkistaa, että istuin sopii autoosi. Esimerkiksi meidän tilanteessamme meillä olemassa oleva turvaistuin on suunniteltu käytettäväksi ainoastaan tähän sopivan istuintelakan kanssa. Tämä on ongelma, koska telakka kiinnitetään autoon ISOFIX-kiinnityksellä. ISOFIX on erittäin hyvä ja turvallinen vaihtoehto mikäli autosta löytyy valmius tähän. Meillä toisessa autossamme ei tällaista valmiutta ole, joten meidän on pakko ostaa toinen turvaistuin, joka olisi mahdollista kiinnittää turvavöillä autoon.

Valitse istuin turvallisuus edellä

Turvaistuinten tärkein tehtävä on suojata lasta liikenteessä sattuvilta onnettomuuksilta. Tarkista, että valitsemasi turvaistuin täyttää tiukat turvallisuusstandardit ja on läpäissyt riippumattomat turvallisuustestit. Suomessa esimerkiksi Autoliitto julkaisee heidän yhdessä eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen kanssa yhteistyössä toteuttamansa turvaistuintestin omilla sivuillaan. Tässä testissä turvaistuimien kokonaisarvosana muodostuu neljän kategorian perusteella: istuinmukavuudesta, käyttöominaisuuksista, turvallisuudesta, sekä haitallisista kemikaaleista. Testin istuinkohtaiset arviot ovat vapaasti luettavissa.

Toinen hyvä riippumaton turvallisuus testi on ADAC:in teettämä istuintesti. ADAC on saksalainen järjestö ja se on itseasiassa myös maailman suurin autokerho. ADAC on maailmanlaajuisesti tunnettu ja se suorittaa myös mm. törmäystestejä, sekä tarjoaa vakuutuksia. Rallin ystävät saattavat tunnistaa nimen myös Saksassa aikaisemmin ajetun MM-rallin nimestä, koska tämä järjestö on toiminut myös tämän rallin nimisponsorina takavuosina. Tuolloin ralli tunnettiin nimellä ADAC Rallye Deutschland.

Kolmas tällainen hyvä suomessa seurattava testi on PLUS-testi. PLUS-testi on Ruotsin oma standardi / hyväksyntä ja vapaaehtoinen. Se testaa kaikkein tiukimmin kriteerein lapsen kaulan ja niskan seuduille kohdistuvaa voimaa etutörmäyksessä. Plus-test myönnetään vain selkämenosuuntaan asennettaville istuimille, koska Ruotsin turvaistuinexpertin mukaan, yksikään kasvot menosuuntaan asennettava istuin ei läpäise Plus -testin asettamia raja-arvoja (n. 1200N eli n. 120kg).

Hyvä turvaistuin on helppokäyttöinen ja mukava istua

Istuimen käyttäminen ei saa olla monimutkaista. Valitse sellainen turvaistuin, jonka asennus on helppoa ja joka on vaivatonta säätää oikein lapsen mitoille sopivaksi. Monet nykyaikaiset turvaistuimet tarjoavat käteviä ominaisuuksia, kuten nopeasti säädettäviä hihnoja ja irrotettavia päällisiä, jotka helpottavat puhdistusta. Lisäksi esimerkiksi turvaistuimen paino ja koko voi vaihdella, joten myös tämä on syytä ottaa huomioon. Kaikki istuimet eivät sovi kaikkiin autoihin.

Koska lapsesi voi joutua viettämään turvaistuimessa paljon aikaa, tulee sen olla myös mukava. Varsinkin pitkillä automatkoilla turvaistuin voi alkaa ahdistaa ja hiostaa sekä turvavyöt hiertämään, mikäli istuin ei hengitä, istumisasento on huono tai vöiden pehmusteet eivät ole hyvät. Valitse siis istuin, joka on pehmustettu ja valmistettu hengittävistä materiaaleista, jotta lapsesi pysyy tyytyväisenä ja matkan teko mukavana.

Kun ostat turvaistuinta, harkitse myös tulevaisuutta. Monet istuimet ovat muunneltavissa, jotta ne kasvavat lapsesi mukana. Tämä voi säästää sinulta rahaa ja vaivaa, kun lapsesi kasvaa.

Mikä on paras lasten turvaistuin merkki? Tutustu turvaistuin arvosteluihin ja mieti itselle sopiva hinta

Tutkimalla eri valmistajien tarjontaa ja lukemalla käyttäjäarvosteluja, pystyy saamaan hyvän yleiskuvan mikä on suosituin turvaistuin tällä hetkellä. Varsinkin nykypäivänä, koska jokainen voi etsiä vapaasti tietoa internetistä, on suositut ja hyvin arvostellut merkit yleensä turvallisia ja luotettavia vaihtoehtoja. Lisäksi muun muassa Facebookista löytyy ryhmiä, jotka ovat pyhitetty pelkästään keskustelulle lasten turvaistuimista. Et siis ole yksin tämän kysymyksen ääressä tai ainoa, joka yrittää löytää parhaan mahdollisen turvaistuimen. Näin ollen joku toinen on varmasti tehnyt jo tämän saman työn ennen sinua etsiessään ja kerätessään tietoa istuimista. Käytä tätä tietoa siis hyväksesi. Mutta. Älä unohda ottaa huomioon missään tapauksessa omaa autoasi ja sen erityisvaatimuksia. Kuten jo aikaisemmin olemme kertoneet, meidänkin tapauksessamme on tietyt kriteerit, jotka määrittelevät omat vaatimuksensa ja emme voi mitä tahansa turvaistuinta hankkia.

Turvaistuimen ominaisuudet vaihtelevat myös merkin mukaan, joten määritä budjetti ja pysy siinä parhaasi mukaan. Muista kuitenkin, että turvaistuin on sijoitus lapsesi turvallisuuteen, ja hinta ei saisi olla ainoa harkintasi peruste. Vanha sanonta kuuluu, että hyvää ei saa halvalla. Toisinaan se pitää paikkansa ja toisinaan näin ei välttämättä ole, mutta koska turvaistuimen tärkein ominaisuus, eli turvallisuus voidaan testata käytännössä vasta tositilanteessa, emme itse ainakaan halua lähteä tätä sanontaa uhmaamaan.

Kannattaako lasten turvaistuin ostaa käytettynä vai uutena?

Vaikka uusi turvaistuin voi antaa mielenrauhan tuoreista turvallisuusvaatimuksista ja takuusta, jotkut käytetyt istuimet voivat olla täysin turvallisia, kunhan ne ovat hyvässä kunnossa ja täyttävät nykyiset standardit. Jos valitset käytetyn istuimen, tarkista sen historia ja varmista, ettei se ole ollut mukana onnettomuudessa. Se kuinka tästä voit varmistua on kuitenkin hankalaa. Silloin täytyy luottaa henkilön rehellisyyteen keneltä istuinta ostaa, ja mielellään tuntea myyjä etukäteen hyvin. Itse esimerkiksi voisin kuvitella ostavani omalta sukulaiselta (tai ainakin suurimmalta osalta näistä), mutta en välttämättä lähtisi ostamaan tuntemattomalta Facebookin kirpputori ryhmässä. Se voi olla omaa luottamuksen puutetta, mutta oman lapsen turvallisuudessa emme halua tinkiä missään tapauksessa.

Istuin, jota me olemme pohtineet toiseen autoomme

Kuten jutun alussa kerroimme, on meillä toisessa autossa ISOFIX kiinnityksellä varustettu istuin. Tämä meillä jo aikaisemmin ollut istuin on *Maxi-Cosi Pearl 360 Turvaistuin. Olemme ostaneet sen noin puolivuotta sitten. Tämä istuin sopii 0-4 vuotiaalle lapselle, joka on 40–105 cm pitkä. Tähän meillä on sopiva telakka, jonka ostimme turvakaukalon oston yhteydessä. Tämä on ollut todella hyvä meidän käytössämme.

Päätökseemme toisen istuimen valinnan kohdalta vaikuttaa myös se, että tällä toisella autolla johon tämä on tarkoitus asentaa, ei yleiseensä matkusteta pitkiä matkoja vaan tämä on niin sanottu kakkosauto. Lisäksi vaatimuksena on, että tämä on kiinnitettävissä turvavyöllä. Emme halua myöskään olla heti ostamassa taas uutta. Olemme itse näiden pohdintojen, useamman tunnin googlailun ja luotettavien suosituksien jälkeen päätymässä *Axkid Minikid 1 turvaistuimeen. Tämä Minikid 1 on saanut muun muassa erityismaininnan ”Paras hinta-laatusuhde” turvaistuintestissä aikaisempina vuosina. Lisäksi sitä on myös kehuttu tilavuudesta ja hyvästä matkustusmukavuudesta. Eikä sillä ole ainakaan negatiivinen vaikutusta päätökseen, että tämä turvaistuin on tällä hetkellä tarjouksessa Jollyroom.fi verkkokaupassa. Toki tämä on ilmeisesti melkoisen iso. Toisaalta meidän molemmat autot ovat farmari mallisia, joten emme usko tämän olevan ongelma. Täytyy siis lähteä testaamaan kuinka tämä autoomme sopii! 

Toivomme että näistä pohdinnoista on hyötyä myös muille kun valitaan sopivaa istuinta!

Selaile lisää vinkkejä arkeen meidän muista lifestyle artikkeleistamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *